De 7 voordelen van zonnepanelen voor bedrijven

Duurzaamheid krijgt een steeds grotere plek binnen de bedrijfsvoering en ondernemers raken zowel intrinsiek (denken aan de volgende generatie) als extrinsiek (wet- en regelgeving) gemotiveerd om te verduurzamen. 

De eerste reactie die we dan al jaren zien, is de nog steeds groeiende trend onder bedrijven om zonnepanelen te installeren op hun dak. Zonnepanelen kunnen inderdaad een slimme investering zijn voor de toekomst van het bedrijf en de wereld. Toch zijn er een aantal mitsen en maren. In deze blog duiken we dieper in de voordelen van zonnepanelen voor bedrijven en laten we zien hoe ze gekoppeld kunnen worden aan andere energiesystemen, om zo energie-onafhankelijk, toekomstbestendig en milieuvriendelijk te ondernemen.

1. Kostenbesparingen en financiële voordelen

Zonnepanelen zijn meer dan alleen een duurzame keuze; ze kunnen je helpen een toekomstgericht bedrijf te creëren. Hoewel de initiële kosten voor de installatie wellicht aanzienlijk lijken, worden deze op de lange termijn vaak snel terugverdiend. Dat is overigens alleen het geval als de installatie is afgestemd op je eigen verbruik. 

Energie waar je niets zelf mee doet en waar negatieve teruglevertarieven voor gelden, dragen juist niet bij aan een gunstige terugverdientijd. De Return on Investment (ROI) van een zonne-installatie is dus grotendeels afhankelijk van het maatwerk dat is toegepast en of er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van accu’s en/of laadpalen.

Switch ziet zonnepanelen als een goede manier om een bedrijf te verduurzamen, maar plaatst zelf nooit panelen zonder vooronderzoek naar het bedrijf. Pas als er goed is nagedacht over een installatie wordt een project kosteneffectief voor de onderneming en ook daadwerkelijk duurzaam voor de samenleving.

zonnepanelen voor bedrijven

2. Verhoogde energieonafhankelijkheid

Door zonnepanelen te installeren, verminder je de afhankelijkheid van het landelijke elektriciteitsnet. Dit betekent niet alleen dat je minder betaalt voor de energie die je bedrijf gebruikt, het kan ook helpen om je bedrijfsactiviteiten te continueren in tijden van stroomuitval (zo lang je een accu hebt om de omvormers aan te houden). Daarnaast bieden zonnepanelen bescherming tegen onvoorspelbare stijgingen van energietarieven, hoewel door de stijging van het aantal zonnepanelen, de elektriciteitsprijs op zonnige dagen een stuk lager zal blijven.

3. Duurzaam imago en MVO

Een groen bedrijfsimago is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je bedrijf. Door zonnepanelen te installeren laat je zien dat je serieus bezig bent met duurzaamheid. Het helpt niet alleen om aan duurzaamheidsdoelstellingen te voldoen, maar versterkt ook de relaties met klanten en stakeholders, die steeds meer waarde hechten aan milieubewuste bedrijfsactiviteiten. We merken dat veel bedrijven daar e-carports voor aanschaffen. Ze gebruiken daarmee het duurste (en minst benutte) stuk grond van hun bedrijf: de parkeerplaats. Switch ontwikkelt zelf duurzame carports die het bedrijf een innovatieve en duurzame uitstraling geven.

4. Milieuvriendelijkheid en CO2-reductie

Met zonnepanelen draag je actief bij aan de vermindering van je ecologische voetafdruk. Je ondersteunt milieubescherming en draagt bij aan klimaatdoelen. Bovendien bieden zonnepanelen mogelijkheden voor CO2-compensatie en groene certificering, waarmee je jouw inzet voor het milieu officieel kunt laten erkennen.

5. Fiscale voordelen en subsidies

Naast de financiële besparingen bieden zonnepanelen ook fiscale voordelen. Er zijn verschillende belastingvoordelen beschikbaar voor bedrijven die investeren in zonnepanelen. Daarnaast zijn er tal van subsidiemogelijkheden die de installatie nog aantrekkelijker maken. Het is belangrijk om deze kansen te benutten, aangezien ze de kosten aanzienlijk kunnen verlagen.

6. Waardevermeerdering van vastgoed

Naast de financiële voordelen, verhogen zonnepanelen ook de waarde van je bedrijfseigendommen. Dit maakt je eigendommen aantrekkelijker voor huurders en investeerders, terwijl het je bedrijf strategisch (duurzaam) positioneert in een markt die zich snel ontwikkelt.

7. Toekomstbestendigheid en energiezekerheid

Het gebruik van zonnepanelen zorgt ervoor dat je bedrijf klaar is voor de energiebehoeften op de lange termijn. Het plaatst je in een sterke positie in een snel veranderend energielandschap en stimuleert innovatie om aan te passen aan nieuwe technologieën. Zo ben je toekomstbestendig en klaar voor wat er komen gaat.

Zonnepanelen voor bedrijven

Wil je jouw bedrijf verduurzamen en profiteren van de vele voordelen die zonnepanelen bieden? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij de installatie van op maat gemaakte PV-installaties op jouw bedrijfsdak, zodat je kunt bijdragen aan een duurzamere bedrijfsvoering en tegelijkertijd kosten kunt besparen. Samen bouwen we aan een groenere toekomst voor jouw bedrijf en onze planeet.

Deel deze blog:

Facebook
Twitter
LinkedIn